Hogyan tudjuk magunkat, és cégünket biztonságban tudni

A munkavédelmi kockázatértékelés nem más, mint egy alapos és mindenre kiterjedő áttekintése annak, hogy a vállalkozásunkban, cégünkben az, ami akár egészségünkre káros, vagy a munkavégzés szempontjából a testi épségünkre befolyással lehet. A folyamat végrehajtása során kommunikálnak az összes dolgozóval, vezetővel, vizsgálják és rendszeresen felülvizsgálják a kockázatokat, valamint a kockázatokat befolyásoló meghozott intézkedéseket amiatt, hogy a megfelelő munkabiztonsági szint élhető és kivitelezhető legyen.

A kockázatértékelés során a munkáltató azonosítja a várható veszélyforrásokat, veszélyhelyzeteket, valamint a veszélyeztetettek körét, felbecsüli a veszély jellege (baleset, egészségkárosodás) szerint a veszélyeztetettség mértékét, előfordulási esélyének valószínűségét, legyen szó akár fizikai, akár szellemi munkavégzésről. Biztosítható legyen az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés feltétele, azaz teljes bizonyosságot kell nyerni, hogy a munkaterületen maximális a védelem, és minimális az esélye annak, hogy akár anyagi kár keletkezik, akár személyi sérülés történik.

Tulajdonképpen kijelenthető, hogy az intézmény minden tevékenysége, folyamata kockázatot, veszélyt jelenthet a munkavállalóra. Legyen szó bármilyen munkakörről, akármilyen beosztásról, minden esetben meg kell szabni azokat a feltételeket, amelyek minimálisra csökkentik a figyelmetlenségből, vagy technikai mulasztásból adódó problémákat. Lényege, hogy a meglévő személyi, tárgyi, szervezési feltételek összehasonlítása a vonatkozó előírásokkal szakszerű, és törvényileg előírt módon történjen. Mindenképpen érdemes ehhez szakszerű, profi csapat segítségét kérni, akik elejétől a végéig szakszerű tanácsokkal tudnak ellátni minket.

Leave a Comment